Kina bygger en ö

Kina bygger en ö

Kina har tagit fram ett bestÀmt genialt system för att försöka vinna tvister om Sydkinesiska havets faktiska besittning: det bygger en ö sÄ att den kan ÄterfÄ det omgivande havet.

Listan över lÀnder som vill ta hand om den hÀr zonen inkluderar, förutom Kina, Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Indonesien, Singapore, Malaysia, Kambodja och Thailand, och ingen av dem Àr naturligtvis mycket nöjda med det kinesiska flyttet. Men varför vill alla ha den hÀr marken? Tja, för en tredjedel av vÀrldens fartygstrafik passerar genom den och förmodligen för att det finns intressanta olje- och gasfÀlt i dess djup.

OmrÄdet Àr ocksÄ prickat med obebodda holmar, och det Àr Àgandet av dessa öar som avgör vem som ocksÄ kan slÄ rÀtt pÄ havet, varför Kina inte har byggt en enda ö utan minst tre.

Om Kina lyckas med sin djĂ€vulska plan kommer det att ha kommersiella rĂ€ttigheter till de 200 sjömil som omger varje ö, enligt lagarna som styr sjöfartshandel. Samma taktik innebĂ€r att investera kraftigt i Yongxing, en liten ö nĂ€ra Vietnam dĂ€r flygplatser, sjukhus, banker, skolor och ett nĂ€tverk av vĂ€gar kommer att byggas … och kanske till och med nĂ„gra militĂ€ra installationer.

Å andra sidan kan du flytta ett fartyg, du kan demontera en oljebrunn, men med en ö Ă€r historien helt annorlunda.