Kvantkatten som tÀvlar med Schrödingers

Kvantkatten som tÀvlar med Schrödingers

De Schrödingers katt lever, eller kanske inte. Men huskatter har fortfarande ett gott rykte i studien av fysik. Den senaste demonstrationen kommer frÄn Wien, för att vara exakt frÄn en forskargrupp frÄn den österrikiska vetenskapsakademin.

Resultatet av den presenterade studien sammanfattas i den inledande bilden. Vid första anblicken kan det verka som ett enkelt spel med silhuetter och skuggor, men vad som ligger bakom de tvĂ„ katterna Ă€r mycket mer komplicerat. Principen bakom experimentet Ă€r den av kvantkorrelation (intrassling), det Ă€r det faktum att tvĂ„ partiklar som ingick i “kvantkontakt” delar sina egenskaper och om den ena Ă€ndrar dess tillstĂ„nd kommer den andra ocksĂ„ att Ă€ndra den direkt.

LÄS OCH: Alternativet till satellitnavigering kommer frĂ„n kvant

De fotograferade fotonerna interagerade inte med formen, men vid ögonblicksbilden korrelerades de kvantistiskt med de nÀrvarande i en ljusstrÄle som passerade genom en kattformad och antog dÀrför sitt tillstÄnd.

Studien av kvantförtrassling Àr ur praktisk synvinkel fortfarande i de inledande stadierna, men det faktum att tillstÄndsutbytet sker i högre hastigheter Àn ljuset gör detta fenomen vÀldigt intressant.

Baserat pÄ detta fenomen försöker vi skapa datorer, kommunikations- och sÀkerhetssystem som kan ha förestÀllningar som för nÀrvarande Àr otÀnkbara med konventionella metoder, mestadels baserade pÄ klassisk elektronik. Vi kan inte vÀnta pÄ supersnabba processorer, men för tillfÀllet mÄste vi fortsÀtta att nöja oss med kattbilder (ett verkligt originalt motiv).

Gata