Löste mysteriet med stenarna som rör sig själva (video)

Löste mysteriet med stenarna som rör sig själva (video)

där Death Valley, en öken som är så fascinerande som den är ogästvänlig i USA, är hem för en av mer singulära fenomen som kan observeras på jorden: här kan klipporna, även de stora, röra sig, uppenbarligen oberoende, täcka stora avstånd och lämna ett uppenbart spår bakom sig.

Mysteriet har alltid väckt nyfikenhet hos forskare och älskare av ovanliga fenomen. Faktum är att fram till december förra året varierade teorier från orkaner till hala isark, som naturligtvis passerade genom utomjordingar.

LÄS OCH: Mysteriet med ringen på himlen

Det var kusinerna Richard och James Norris som belyste de mystiska klipporna genom att publicera en vetenskaplig artikel. Tack vare realiseringen av några videor var det möjligt att observera hur kombinationen av smältande ismassor och starka vindar flytta stenblocken vid hastigheter på cirka 5 meter per minut.

Denna studie har lyckats belysa ett mysterium som följts sedan 1948 men som ingen ännu klart lyckats lösa. Det största problemet, vilket gör det så svårt att studera fenomenet, är den osannolika kombinationen av miljöförhållanden.

Kusinernas framgång beror dock inte bara på tur; tack vare installationen av en väderstation och GPS-system fixerade på klipporna var det möjligt att få vetenskapligt giltiga och korrekta resultat. Nedan följer en video som sammanfattar vägen följt av forskare och som visar några fascinerande scenarier från den karga öknen.

Gata