Man-delfintolkaren Àr mer eller mindre verklighet

Man-delfintolkaren Àr mer eller mindre verklighet

Att den delfiner anses vara bland de mest intelligenta djuren pÄ jorden Àr otvivelaktigt. Faktum Àr att ingen nÄgonsin har förstÄtt hur mycket de faktiskt Àr.

Lyckligtvis Àr situationen pÄ vÀg att förÀndras för er alla som pinerar varje dag med dessa frÄgor. Forskare frÄn Wild Dolphin Project har faktiskt utvecklat ett slags mÀnniska-delfin översÀttare som kan hjÀlpa oss att förstÄ dessa vackra djur.

Enhetstestet Ă€gde rum i augusti 2013. WDP-chef Denise Herzing han simmade i Karibien med nĂ„gra av delfinerna som han har studerat i 25 Ă„r, bĂ€r en prototyp av Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT), en akronym som forskarna gav till översĂ€ttaren nĂ€r en av delfinens visselpipor översattes som ”sargassum”, en typ av tĂ„ng.

Tullförklaring: visselpipan som erkÀnns av CHAT var inte en del av de normala visselpipor som delfiner anvÀnde för att kommunicera. Dessa djur de kan producera ljud vid frekvenser som inte hörs för det mÀnskliga öratoch rikta dem i vissa riktningar utan att röra huvudet, vilket gör det mycket svÄrt att förstÄ vilka visuella stimuli de svarar pÄ.

För att övervinna detta problem uppfann Herzing och hans team en serie visselpipor relaterade till vissa saker, inklusive sargassum, och trÀnade delfinerna att upprepa visselpipan nÀr de möter objektet i frÄga.

Detta betyder dock inte att vi frÄn och med imorgon kommer att förstÄ delfinerna, faktiskt har hÀndelsen inte upprepats sedan det ögonblicket, och det sÀgs inte att delfinen inte bara lekte med ljudet.

Lyckligtvis har laget gjort framsteg ÀndÄ, till exempel utveckla en algoritm för att kÀnna igen och identifiera visselpipor som Àr svÄra för det mÀnskliga örat att uppfatta, som gjorde det möjligt att avgrÀnsa nÄgra karakteristiska ljud, sÄsom de mellan en mor och hennes valp.

Även om CHAT blir verklighet tar det lĂ„ng tid innan vi har en riktig universell översĂ€ttare. Faktum Ă€r att delfiner talar olika dialekter, sĂ„ för varje zon börjar arbetet frĂ„n grunden.

Om forskningen intresserar dig, vet att Herzing kommer att presentera sitt arbete i maj pÄ en konferens om signalbehandling som ska hÄllas i florens.

KĂ€lla: CNet