MÄnen Àr inte sfÀrisk, det Àr snarare en citron

MÄnen Àr inte sfÀrisk, det Àr snarare en citron

Med tanke pÄ dess nÀrhet skulle det vara normalt att tro att vi nu vet allt om mÄnemen under de senaste dagarna har en intressant nyhet upptÀckts: den Àr inte sfÀrisk, tvÀrtom ser den ut som en citron.

Ny forskning som publicerades denna vecka har verkligen avslöjat att mÄne det Àr absolut inte en boll, utan mer en tillplattad sfÀr, med en ganska distinkt puckel.

Ian Garrick-Bethell, förklarade en av forskarna som var involverade i upptÀckten att för att förstÄ dess form mÄste vi förestÀlla oss att en ballong fylld med vatten snurras pÄ dess axlar. Rotationen kommer att fÄ ballongens profil att platta ut nÄgot, och detsamma hÀnde för vÄr satellit.

MÀtningarna gjordes med mycket noggrannhet höjdmÀtare laser, som har rört mÄnens yta med en precision som aldrig sett tidigare. De insamlade uppgifterna anvÀndes för att berÀkna satellitens sanna topografi och förstÄ dess nuvarande form, ett resultat som hittills har försvÄrats av dess robusta natur.

Men varför den hÀr formen? Forskarna föreslÄr att det kan bero pÄ gravitationsfriktionen mellan jorden och mÄnen som var nÀrvarande i satellitens tidiga liv. Krafterna i spel skulle ha genererat friktion i mÄnen, vilket resulterade i dess nuvarande form, som förblev sÄ Àven nÀr dess bana utvidgades och krafterna i spel minskade.