Manuskriptet dÀr man talar om Jesu fru Àr Àkta

Manuskriptet dÀr man talar om Jesu fru Àr Àkta

Tre forskargrupper frÄn universitet i Harvard, Columbia och Massachusetts Institute of Technology drog slutsatsen att det forntida koptiska pergamentet som talar om fru dde Jesus det Àr Àkta och inte en kopia, som Vatikanen hÀvdade.

LÄS OCH: Bakterien som förvandlar vĂ€xter till zombies

Pergamentet kallas “Jesu evangelium”, Eftersom det innehĂ„ller avsnitt dĂ€r Jesus talar om sin fru. I synnerhet stĂ„r det viktigaste avsnittet “Jesus sa till dem: ‘Min fru, hon Ă€r vĂ€rd att vara min lĂ€rjunge‘.

Dating med metoden för Kol 14 placerar texten pÄ 800-talet, i Egypten, eller 400 Är tidigare Àn det datum som forskare trodde.

Uppenbarligen betyder detta inte automatiskt att Jesus hade en fru, utan bara att texten inte Àr en modern förfalskning, vilket förklaras av samma forskare i dokumentet som presenterar forskningen.

”Fragmentet ger inte bevis för att den historiska Jesus var gift, utan det handlar om en gammal kristen debatt om huruvida kvinnor som redan var mammor eller hustrur skulle kunna vara Kristi lĂ€rjungar“.

Detta betyder inte att reaktionen frÄn mÄnga religiösa grupper har varit mycket stark, sÄ mycket att forskare sjÀlva undrar varför det Àr sÄ viktigt att med sÀkerhet sÀga om Jesus var gift eller inte och varför detta borde vara en kÀlla till skandal.