NASA kommer att producera syre pÄ Mars

NASA kommer att producera syre pÄ Mars

NÀsta rover NASA, som kommer att lanseras pÄ Mars 2020, kommer att bÀra en viss enhet som kan generera syre frÄn koldioxid (CO2), som utgör sÄ mycket som 95% av Mars-atmosfÀren.

Den skapade gasen kommer att tjÀna fordonet som drivmedel för raketsystemet, men systemet kommer ocksÄ att ge möjlighet att studera hur det Àr möjligt generera syre pÄ Mars, en oumbÀrlig del av mÀnniskolivet.

LÄS OCH: En grupp studenter vill skicka en tidskapsel till Mars

De Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) Àr ett av sju instrument som kommer att monteras pÄ roveren och som kommer att ha en total kostnad pÄ 130 miljoner dollar. NASA Àr angelÀgen om att klargöra att mÀngden syre som produceras aldrig kommer att pÄverkaatmosfÀr av Mars och MOXIE kommer huvudsakligen att studera hur förÀndrad gravitation och miljöförhÄllanden kan pÄverka produktionsprocessen.

Liknande tekniker finns ocksÄ ombord pÄ Internationell rymdstation, men 2020-experimentet kommer att vara det första som genomförs pÄ en annan planet och kommer att lÀgga grunden för science fiction-scenarier med rymdkolonier och terraformning.

Gata