NestlÚ-laboratorier vill skapa skrÀddarsydda livsmedel

NestlÚ-laboratorier vill skapa skrÀddarsydda livsmedel

Krypa in, vĂ€rldens största mat- och dryckesföretag, har beslutat att det Ă€r dags att Ă€ndra vĂ„rt sĂ€tt att Ă€ta inom en snar framtid. I sjĂ€lva verket, enligt Bloomberg NestlĂ© Institute of Health Sciences (NIHS) startade ett program som heter “Iron Man” som syftar till att förstĂ„ hur nĂ€ringsĂ€mnen pĂ„verkar hjĂ€rnans och mag-tarmfunktionerna. Förhoppningen Ă€r att utveckla en tjĂ€nst som analyserar mĂ€nniskor och skapar mat efter deras behov.

Direktören för NIHS, Ed Baetge uppgav att produkter som skapats efter Iron Man-programmet kommer att vara mer effektiva nÀr det gÀller att tillhandahÄlla vitaminer och nÀringsÀmnen Àn dagens livsmedel, sÀrskilt i hÀndelse av brister. Fördelarna, som kan hjÀlpa till att behandla sjukdomar som Alzheimers och diabetes, skulle strÀcka sig till den slutliga anordning som Nestlé vill skapa för dessa specialmat direkt i mÀnniskors hem. Enligt företaget, om det fungerar kan det vara den nya mikrovÄgsugnen.

Till att börja med cirka 100 forskare frÄn NIHS studerar kopplingarna mellan vitaminer, mineraler och hjÀrt-kÀrlsjukdomar, ett första steg mot en matreplikator i en Star Trek-stil som förmodligen fortfarande Àr nÄgra decennier borta, om det Àr möjligt.

Detta beror pÄ att Àven om forskare har utvecklat tekniker för att bestÀmma de specifika mÀngderna av vissa Àmnen som ska ingÄ i en balanserad diet, Àr personalisering av allt för varje individ mycket mer komplex.