Preventivmikrochipet som varar sexton Är (och kan ocksÄ anvÀndas för andra lÀkemedel)

Preventivmikrochipet som varar sexton Är (och kan ocksÄ anvÀndas för andra lÀkemedel)

Om ett chip tillÀt dig att fÄ lÄngvarig preventivmedel utan att ens behöva tÀnka pÄ det, skulle du dÄ fÄ det implanterat? Det hÀr Àr frÄgan frÄn MicroCHIPS frÄn Lexington, Massachusetts, ett företag som utvecklar ett mikrochip som ska implanteras under huden för att fungera som ett preventivmedel.

Chipet Àr bara 20 x 20 x 7 millimeter stort och Àr utformat för att hÄlla i 16 Är, eller ungefÀr hÀlften av den kvinnliga bördiga perioden, under vilken det kommer att administrera 30 milligram per dag levonorgestrel, en förening som redan anvÀnds i mÄnga hormonella preventivmedel, inklusive akuta. Om du vill avbryta effekterna, stÀng bara av chipet med lÀmplig fjÀrrkontroll (snÀlla, tappa inte det).

Konsekvenserna av denna leveransteknologi gÄr uppenbarligen utöver enkel preventivmedel, eftersom den kan anvÀndas för att frigöra nÄgon form av schemalagd medicin frÄn nÄgon lÄngtidsvÄrd, sÄsom diabetes.

Hittills har marker ocksÄ testats pÄ mÀnniskor i en klinisk prövning, dÀr de skulle leverera osteoporoslÀkemedel till kvinnor efter klimakteriet. PÄ detta sÀtt har det visat sig att tekniken fungerar utan att producera immunreaktioner och att det inte tar mer Àn 30 minuter under lokalbedövning att implanteras.

NÄgra smÄ logistiska problem kvarstÄr, till exempel kryptering av chipkoden för att sÀkra trÄdlös data, men uppenbarligen fungerar allt som det ska. Nu bara godkÀnnande av Livsmedels- och lÀkemedelsadministrationer (FDA) för att fortsÀtta testfasen med hopp om att fÄ chips pÄ marknaden senast 2018.