Resa bland exoplaneterna pÄ en minut (video)

Resa bland exoplaneterna pÄ en minut (video)

Om redan storleken pÄ solsystem det Àr övervÀldigande för dig, och du gillar inte att inse hur liten vÄr hemplanet Àr jÀmfört med resten av universum. Titta inte pÄ den hÀr videon: dra pÄ data frÄn Open Exoplanet Catalog, en doktorand avUniversity of Leicester har skapat en animation som tar dig med pÄ en rundtur i alla kÀnda exoplaneter.

LÄS OCH: Alternativet till satellitnavigering kommer frĂ„n kvant

DE exoplaneter, som namnet antyder, Àr planeterna som kretsar runt andra stjÀrnor Àn solen, och Àven om de i hundratals Är har varit argument för science fiction-böcker, tack vare modererna har de kunnat visa sin nÀrvaro: hittills existensen av 1780 planeter utanför solsystemet.

Som du kan gissa frĂ„n ett sĂ„ stort antal, Ă€r egenskaperna hos dessa planeter extremt varierade: bland de som vi lĂ€ttast kan observera frĂ„n jorden, till exempel finns det hastighet med vilken de kretsar runt sin egen stjĂ€rna, och enligt denna parameter ville videoförfattaren bestĂ€lla dem. De första som dyker upp Ă€r planeter vars “Ă„r”Kan vara upp till hundratals gĂ„nger lĂ€ngre Ă€n den markbundna, medan för dem lĂ€ngst ner i videon upptar en fullstĂ€ndig revolution bara nĂ„gra timmar.

Vi lÀmnar dig dÀrför till videon, dÀr tystnad hjÀlper oss att inse den ofattbara enorma omfattningen av universum som omger oss.