Robotar reparerar robotar pÄ den internationella rymdstationen (video)

Robotar reparerar robotar pÄ den internationella rymdstationen (video)

Vanligtvis nÀr nÄgot gÄr sönder ISS, den internationella rymdstationen, astronauterna gÄr ut i rymden och reparerar allt som riskerar deras liv, som hÀnde för nÄgra mÄnader sedan Luca Parmitano, som nÀstan drunknade i drÀkten.

Emellertid försöker den kanadensiska robotarmen som ingÄr i stationen för nÀrvarande att reparera sig sjÀlv, med endast möjlig hjÀlp frÄn mÀnniskor, tack vare en liten flerarmsrobot som heter Dextre.

Vanligtvis Canadarm2, detta Àr namnet pÄ robotarmen, den rör sig runt Dextre för att reparera eventuella fel pÄ ISS eller för att plocka upp föremÄl pÄ vÀg mot stationen, men det Àr första gÄngen den anvÀnds för att reparera nÄgot direkt pÄ Canadarm2, i en operation som vanligtvis skulle utföras av en mÀnniska. För att vara exakt talar vi om byte av kameror.

Denna nya metod ger astronauter mer tid att Àgna sig Ät experiment och eliminerar de risker som varje rymdpromenad medför, naturligtvis Àr det mycket mindre fascinerande att se, men alltid bÀttre Àn att vandra i rymden som i Allvar om nÄgot gÄr fel.