Rysk raket exploderar med $ 29 miljoner satellit ombord

Rysk raket exploderar med $ 29 miljoner satellit ombord

En rysk raket, ivÀg för att föra en avancerad telekommunikationssatellit i omloppsbana, Àr exploderad strax efter lanseringen förra fredagen.

LÄS OCH: Titta pĂ„ jorden frĂ„n den internationella rymdstationen

Uppdraget, saknar mÀnniskor ombord hade den lÀmnat Baikonur, Kazakstan pÄ fredag, men nÄgot gick fel efter sjösÀttningen: nio minuter efter start förlorade officerarna kontakten med raketen, som var ungefÀr 100 mil hög, svÀngde sin bana och upplöstes i atmosfÀren.

Satelliten Express-AM4P, vars idrifttagning var syftet med lanseringen, hade en kosta uppskattas till 29 miljoner dollar, och hela uppdraget var försÀkrad för cirka 225 miljoner dollar. MÄnga nationella medier hade följt hÀndelsen, Àven med direktsÀndningen av avgÄngen, och filmat scenerna för hÀndelsen: i bilden kan vi se raketen som efter explosionen faller igen mot jorden.

Rysk raket exploderar

Oleg Ostapenko, chef förrymdorganisation Roscosmos sa: ”Det Ă€r svĂ„rt att omedelbart faststĂ€lla orsakerna till det som hĂ€nde, vi mĂ„ste studera telemetrin. Den preliminĂ€ra informationen antyder en tryckminskning i en motor i raketens tredje etapp. “.

Den ryska rymdindustrin Ă€r dock inte ny för denna typ av problem: trots att det Ă€r en av de mest aktiva, med sĂ„ mĂ„nga som trettio lanseringar under det senaste Ă„ret, kan det “skryta” till och med sĂ„ mĂ„nga som sex har gĂ„tt fel under de senaste sex Ă„ren. Denna specifika lansering representerar andra gĂ„ngen dĂ€r en av dessa raketer, kallas Proton-M, förstördes under avgĂ„ngen: den andra var i juli 2013, dĂ„ motorerna ovĂ€ntat stĂ€ngdes av 17 sekunder efter start. Raketen föll ungefĂ€r en mil frĂ„n Baikonur-startplattan.

NÀsta Proton-M-lansering, planerad till 15 juli, har skjutits upp pÄ grund av en stanna i tre mÄnader för att undersöka orsakerna till detta problem, men Ostapenko sa att han fortfarande ville kunna göra ytterligare tvÄ lanseringar före slutet av Äret.

GATA: Mashable.com