SÄ hÀr tar du helt bort Facebook frÄn dina liv

SÄ hÀr tar du helt bort Facebook frÄn dina liv

Facebook Àr nu mer Àn rotad i vÄra liv och i vÄra dagliga vanor: om du Àr en del av den grupp mÀnniskor som vill komma ut ur den hÀr cirkeln och försöker att inte lÀmna spÄr av ditt digitala förflutna, hÀr Àr ett enkelt guide för eliminera helt din data.

LÄS OCH: Hur man förhindrar Facebook frĂ„n att lĂ€sa vĂ„r historia för reklamĂ€ndamĂ„l

Denna operation ger faktiskt mer steg Ă€n vĂ€ntat: om du bara vĂ€ljer att inaktivera kontot kommer din profil faktiskt att blockeras och kommer att “försvinna” för alla som försöker leta efter dig, men nĂ€r du bestĂ€mmer dig för att Ă„teraktivera den hittar du alla dina statuser redo att vĂ€nta pĂ„ dig, som dina foton och instĂ€llningar.

1. Spara din profilinformation

SÄ hÀr tar du bort Facebook frÄn ditt liv (2)

Facebook har under en tid nu erbjudit möjligheten till ladda ner din information: nÀr ditt konto Àr stÀngt kommer dessa uppenbarligen att vara oÄtkomliga, sÄ vi rekommenderar att du gör det ladda ner zip-fil, som innehÄller alla inlÀgg du har skrivit över tiden, foton och videor.

För att göra detta mĂ„ste du klicka pĂ„ hĂ€nglĂ„set lĂ€ngst upp till höger och vĂ€lja “Se andra instĂ€llningar”. Genom att öppna fliken “AllmĂ€nt”, som finns i den vĂ€nstra kolumnen, hittar du alternativet att ladda ner en kopia av dina data.

2. Kontrollera de appar som Àr lÀnkade till ditt konto

SÄ hÀr tar du bort Facebook frÄn ditt liv (3)

En av de tjÀnster som erbjuds av Facebook Àr den automatiska anslutningen till vissa applikationer tack vare inloggning med ditt konto. Det betyder att dessa applikationer, nÀr kontot stÀngs, fortfarande kan fortsÀtta lagra en del av din data som anvÀnds för Ätkomst. Följ dessa steg för att kontrollera applikationerna som Àr anslutna till din profil:

Klicka pĂ„ pilen högst upp till höger VĂ€lj “InstĂ€llningar” FrĂ„n den vĂ€nstra kolumnen, vĂ€lj “Program”

Vid den hÀr tiden ser du en lista över applikationer som anvÀnder dina data för logga in Àr synkronisering. För att ta bort dem, klicka pÄ x till höger om namnet. Kom dock ihÄg att vissa av dessa applikationer uttryckligen kan krÀva att ett Facebook-konto ska fungera: i det hÀr fallet bör du noga övervÀga om du verkligen vill ta bort din profil.

SÄ hÀr tar du bort Facebook frÄn ditt liv (4)

NĂ€r du har tagit bort data frĂ„n olika applikationer, inaktivera synkroniseringsplattform: pĂ„ detta sĂ€tt kommer du att vara sĂ€ker pĂ„ att ingen applikation kommer att kunna anvĂ€nda din profildata lĂ€ngre. PĂ„ samma sida som du Ă€r pĂ„ hittar du, ovanför applikationslistan, frĂ„gan “Vill du anvĂ€nda applikationer, plugin-program, spel och webbplatser pĂ„ Facebook och nĂ„gon annanstans?”: Genom att vĂ€lja “redigera” -objektet bredvid det kan du inaktivera plattformen.

3. Kontrollera vilka applikationer som lagrar dina data

TyvĂ€rr slutar inte striden med appar dĂ€r – de data du tidigare har delat med dem kan ha lagrats pĂ„ andra stĂ€llen. TyvĂ€rr har Facebook i detta fall vĂ€ldigt lite att göra med situationen, och du mĂ„ste ta reda pĂ„ hur du gör det för varje enskild applikation: den bĂ€sta metoden som föreslĂ„s av det sociala nĂ€tverket Ă€r att kontakta utvecklarna direkt.

Innan denna anstrÀngning bör du dock se till att applikationen faktiskt behÄller en del data som du vill ta bort: för att underlÀtta den hÀr uppgiften Àr hÀr en lista över policyerna för nÄgra av de vanligaste applikationerna.

4. Ta bort din kontohistorik

SÄ hÀr tar du bort Facebook frÄn ditt liv (1)

Genom att ta bort kontot i nÀsta steg bör alla taggar, kommentarer och incheckningar försvinna. PÄ samma sÀtt ser Facebook till att jag reklamleverantörer de har ingen Ätkomst till nÄgon av dina uppgifter. Om du vill vara sÀker kan du dock redigera loggen för dina aktiviteter genom att vÀlja den frÄn pilen uppe till höger. PÄ nÀsta skÀrm kommer du att kunna radera alla ÄtgÀrder, kommentarer eller liknande du gjort.

5. Avbryt ditt konto

SÄ hÀr tar du bort Facebook frÄn ditt liv (5)

HÀr Àr vi Àntligen i slutet av proceduren: för ren tillfÀllighet, att hitta kontosigneringssidan i instÀllningarna Àr inte lÀtt. IstÀllet för att vandra runt i menyer och menyer, hÀr Àr lÀnken för att starta processen. Efter att ha klickat pÄ bekrÀftelseknappen kommer du att fÄ ett e-postmeddelande till registreringsadressen som kommer att försÀkra dig om början pÄ proceduren (om du inte hittar den, kontrollera din skrÀppost)

Se till att du inte försöker ansluta till ditt konto de nĂ€rmaste 14 dagarna – om du gör det Ă„terstĂ€lls det till det tillstĂ„nd du lĂ€mnade det nĂ€r du senast anvĂ€nde det.

KÄLLA: Mashable