Samsung testar Tizen pÄ smarta TV-apparater (foto)

Samsung testar Tizen pÄ smarta TV-apparater (foto)

Tizen, det öppna kÀllkodsoperativsystemet som skapats av Samsung, utvidgar sin framtid: inte bara mobiltelefoner och bÀrbara apparater utan Àven smarta TV-apparater.

LÄS OCH: Samsung lanserar sin hemautomationstjĂ€nst: Smart Home Service

Vid Tizen Developer Conference i San Francisco, a prototyp Smart TV utrustad med detta operativsystem, sÄ för första gÄngen har vi möjlighet att observera grÀnssnittet som Àr utformat för denna typ av skÀrmar, Àven om det Àr en prototyp finns det ingen garanti för att detta faktiskt Àr den sista aspekten .

Till vĂ€nster hittar vi en navigeringsfĂ€lt, som visar de viktigaste genvĂ€garna, t.ex. Live TV, Foto Ă€r Video, musik, Applikationer Ă€r KĂ€llor. Till höger, en “Dynamisk stapel “ som Ă€ndras beroende pĂ„ det avsnitt du befinner dig i. De olika flikarnas beteende Ă€r dĂ„ ganska förutsĂ€gbart: musiken visar en lista med album, pĂ„gĂ„ende live-tv-program och sĂ„ vidare. NĂ€r det gĂ€ller fillĂ€sning Ă€r det för nĂ€rvarande bara överföring via USB: operativsystemet stöder ocksĂ„ strömning, men det finns för nĂ€rvarande inget program som visar att det fungerar. Alternativt kan du anvĂ€nda filer som Ă€r lagrade i moln med det nya CloudBox-systemet.

Navigering kan göras med en fjÀrrkontroll standard, eller med en som liknar en trollstav, vilket gör att du kan flytta en markör pÄ skÀrmen som med en mus. Den verkliga nyheten ligger dock i möjligheten att anvÀnda en fjÀrrkontroll via webben pÄ egen hand smartphone, utan att behöva para ihop de tvÄ enheterna: ange bara en URL i smartphone-webblÀsaren (genom att skriva den eller genom att skanna en QR-kod) för att se de knappar som behövs för kontroll visas. Genom samma system Àr det ocksÄ möjligt att skicka text till TV: n pÄ ett bekvÀmare sÀtt Àn att skriva pÄ TV-skÀrmen.

Fortfarande Àr den starkaste bristen applikationer, en förstÄelig grÀns med tanke pÄ systemets nyhet. Det fanns dock en webblÀsare och en applikation dedikerad till YouTube. Med ordet frÄn verkstÀllande vice ordförande Jong-Deok Choi kommer emellertid denna klyfta att överbryggas kort tack vare Tizens öppning till nÀtet. Detta kan vara en ledtrÄd om hans förmÄga att prestera webbapp, skriven pÄ standardsprÄk som HTML5 och Javascript.

Sui gĂ„nger ankomst av detta system, pĂ„ Samsung-skĂ€rmar eller andra mĂ€rken (Tizen Ă€r faktiskt helt öppen kĂ€llkod) har vi inga indikationer, om inte en generisk “vĂ€ldigt tidigt“. Vi vĂ€ntar pĂ„ att se om det kommer att kunna etablera sig som en “de facto” -standard i en snabbt vĂ€xande sektor.

GATA: Engadget