Shellshock: En ny sÀkerhetsfel som pÄverkar Unix-system

Shellshock: En ny sÀkerhetsfel som pÄverkar Unix-system

dÀr Bash skal det Àr ett verktyg som ofta anvÀnds i system Linux Àr Mac OS X. Om du aldrig har haft nÄgot att göra med detta operativsystem Àr det hÀr den berömda skÀrmen som du kan utföra ÄtgÀrder och starta program med exakta textkommandon. MÄnga program förlitar sig pÄ detta skal bara för att börja.

LÄS OCH: TvĂ„ forskare hittar ett allvarligt sĂ€kerhetsfel i USB-portarna

TyvÀrr Àr de senaste nyheterna om detta verktyg inte bra och kommer direkt frÄn sÀkerhetsteamet för röd hatt, ett viktigt mjukvaruhus i Linux-vÀrlden. Enligt vad som upptÀcktes av gruppen skulle skalet drabbas av ett fel som gör att en angripare kan köra kod nÀr den öppnas utan att meddela anvÀndaren.

Skalchock, detta Ă€r namnet pĂ„ felet, har jĂ€mförts med Heartbleed, sĂ€kerhetsproblemet som hade plĂ„gat mĂ„nga onlinetjĂ€nster de senaste mĂ„naderna. Även om frĂ„gan borde vara lite mer komplicerad, Ă€r de första uppdateringarna för att Ă„tgĂ€rda felet redan pĂ„ gĂ„ng.

Om du Àr systemanvÀndare Unix-baserad, rÄdet Àr att frÄga, sÀrskilt under de kommande dagarna, om uppdateringar för programvaran du anvÀnder mest medan anvÀndare OS X de kan anvÀnda instruktionerna pÄ StackExchange för att kontrollera om de pÄverkas av detta fel.

Gata