Solar Impulse 2 slutför sitt jungfrun

Solar Impulse 2 slutför sitt jungfrun

De Solar Impulse 2 helt soldrivna flygplan, Àr det nu lite nÀrmare sitt mÄl att slutföra vÀrldsturnén, efter att ha lyckat sin jungfruflygning.

Flygplanet startade frÄn en schweizisk flygplats, nÄdde 6000 fot och stannade i luften i tvÄ timmar och 17 minuter innan det landade utan att skapa nÄgra problem för piloterna Bertrand Piccard Àr André Borschberg.

Solar Impulse 2 Àr, som namnet antyder, den reviderade och korrigerade versionen av sin föregÄngare. Den har större vingbredd, lÀttare material, effektivare motorer och en förbÀttrad hytt. Totalt vÀger den 2,3 ton, inte mycket mer Àn en genomsnittlig bil, bara den har en vingbredd pÄ 27 meter, vilket Àr 15% större Àn den tidigare modellen, eller en Boeing 747.

Dess vingar Àr gjorda av ett material som Àr en tredjedel lÀttare Àn skrivarpapper, och det Àr fyllt med 17 000 solpaneler som Àr 135 mikron tjocka, bara sÄ att den kan flyga dag och natt utan brÀnsle.

Uppenbarligen Ă€r den inte gjord för att ersĂ€tta nuvarande flygplan i kommersiella flygningar, dess hastighet Ă€r lĂ„ngsammare och dess material gör det olĂ€mpligt för stormar, men dess skapare hoppas att det kommer att fĂ€sta allmĂ€nhetens uppmĂ€rksamhet pĂ„ innovation och “ren” teknik.

Men för tillfÀllet Àr besÀttningen fokuserad pÄ de efterföljande testflygningarna, som borde bÀra Solar Impulse 2 att försöka vÀrldsturnén 2015.