Solstormen 2012 kan orsaka 2 biljoner skador

Solstormen 2012 kan orsaka 2 biljoner skador

De Sol det Àr vÄr huvudsakliga livskÀlla, men som utslag och hudcancer visar kan det ocksÄ göra allvarliga skador om vi utsÀtter oss utan försiktighetsÄtgÀrder. Inga försiktighetsÄtgÀrder kunde dock ha rÀddat oss frÄn den potentiella katastrof som vi riskerade under en solstorm 2012.

LÄS OCH: Är Voyager 1 det första konstgjorda föremĂ„let som har lĂ€mnat solsystemet?

Enligt NASA, under solstorm intrÀffade den 23 juli 2012 lÀmnade ett plasmamoln solen med en hastighet av 3000 km per sekund och passerade genom jordens bana. Lyckligtvis var vÄr planet inte i dess vÀg, men veckan innan skulle den ha investerats helt.

Lyckligtvis slog molnet ett fartyg STEREO (akronym för Solar TErrestrial RElations Observatory) som har samlat en imponerande mÀngd data om fenomenet.

Enligt en efterföljande studie orsakade molnet cirka tvÄ biljoner skador, stekade alla typer av elektrisk utrustning och blockerade kommunikation och globala nÀtverk i flera dagar. Vi befinner oss inom spekulation, men om katastrofen hade intrÀffat kan vi bara tÀnka hur vÄrt liv skulle vara idag om all befintlig teknik utplÄnades.