Sony presenterar en böjd CMOS-sensor som simulerar det mÀnskliga ögat

Sony presenterar en böjd CMOS-sensor som simulerar det mÀnskliga ögat

Med den nya generationen sensorer som presenteras av Sony det kommer att vara möjligt förbÀttra ljuskÀnsligheten och anvÀnda enklare optiska system. Den speciella böjda designen, som efterliknar den mÀnskliga nÀthinnan, lovar att ge intressanta nyheter inom digital fotografering.

LÄS OCH: HDR: Vad Ă€r det och nĂ€r ska det anvĂ€ndas?

Presenterat av Kazuichiro Itonaga, chef för forskning och utveckling av Sony, vid symposiet om VLSI-teknik som hölls pÄ Hawaii, skulle den hÀr nya tekniken, jÀmfört med traditionella sensorer som Àr platta, leda till en ljuskÀnslighet som Àr större Àn 1,4 gÄnger i mitten och upp till tvÄ gÄnger vid kanterna .

Den mÀrkbara förbÀttringen i kÀnslighet beror pÄ att ljusstrÄlarna nÄr perifera omrÄden av sensorn mer direkt och med mindre vinklar. Dessutom gör den specifika strukturen det möjligt minska oljud pÄ grund av nuvarande springer igenom i pixlar under drift (bakgrundsström).

Sony böjd sensor 2

Tack vare den speciella böjda geometrin Àr det möjligt att anvÀnda linser med mindre linser och dÀrför mindre skrymmande och tunga, liksom med ljusare blÀndare.

För att göra dessa sensorer anvÀnder Sony sofistikerade bockningsmaskiner som gör det möjligt att nÄ en krökningsgrad som liknar mÀnsklig nÀthinna. Tillverkningsprocessen innefattar bockning och förstÀrkning av chipet med ett lager keramik.

För nÀrvarande Àr de presenterade modellerna av tvÄ dimensioner en av 43 mm diagonal, som Àr orienterad mot förstklassiga digitalkameror, den andra 11 mm; ett vÀlbekant format som redan ses nÄgon annanstans, till exempel sul Nokia Lumia 1020.

Itonaga ville klargöra att dessa sensorer inte kommer att förbli ett abstrakt projekt: 100 har redan producerats och hoppet Àr att vi snart kommer att se denna teknik pÄ nÀsta Sony-enheter. Vi Àr nyfikna pÄ att se nÄgra bilder av dessa sensorer, sÀrskilt version för mobila enheter dÀr fördelarna medför sÀkert kommer att vara tydligare.

Gata