SpektakulÀr bild av röntgenstrÄlar frÄn en spiralgalax (foto)

SpektakulÀr bild av röntgenstrÄlar frÄn en spiralgalax (foto)

HĂ€r har du “The Whirpool”, Rullen, namnet som den Ă€r allmĂ€nt kĂ€nd under M51: det Ă€r en spiralgalax vars avstĂ„nd uppskattas mellan 50 000 och 100 000 ljusĂ„r. FrĂ„n och med idag har vi möjlighet att se det i ett helt annat ljus tack vare Chandra, observatoriet a Röntgen av NASA.

LÄS OCH: Ett maskhĂ„l mitt i Vintergatan

De lila prickarna du ser i bilden Àr faktiskt en representation av RöntgenkÀllor nÀrvarande i och runt galaxen. Att skapa denna spektakulÀra visuella effekt Àr deras förening tillsammans med foton av synligt ljus som fÄngats av rymdteleskopet Hubble.

dÀr egenart i sjÀlva verket Àr det antalet kÀllor, ovanligt högt jÀmfört med andra galaxer av samma typ: det Àr förmodligen neutronstjÀrnor och dubbla svarta hÄlsystem, ledtrÄdar som antyder en plötslig och vÄldsam bildning av galaxen och stjÀrnorna som befolkar den.

Till och med de glödande centra i galaxerna som Àr synliga till höger och vÀnster, NGC 5194 och NGC 5195, visar mycket höga energivÀrden: sÄdana utbredda röntgenutslÀpp Àr faktiskt typiskt en indikation pÄ nÀrvaron av gaser som bringas till temperaturer pÄ miljontals grader genom explosioner av supernova.

GATA: Gizmodo