Superdator klarar Turing-testet genom att posera som en tonÄring

Superdator klarar Turing-testet genom att posera som en tonÄring

Eftersom den postulerades av den engelska matematikern Turing-test Àr det yttersta mÄlet för alla som utformar artificiell intelligens: att skapa en sÄ trovÀrdig att den inte kan sÀrskiljas frÄn mÀnsklig intelligens.

LÄS OCH: Peppa roboten med kĂ€nslor

För att klara detta test mÄste en dator faktiskt kunna att övertyga en pool av domare att svaren pÄ deras frÄgor, infogade i en dialog via chatt, kommer frÄn en mÀnniska: ingen maskin, under de 64 Är av texten, hade nÄgonsin lyckats göra det, tills idag. En superdator, programmerad av Vladimir Veselov och Eugene Demchenko, lyckades övertyga mer Àn 33% av domarna (ofta anses tröskeln för att klara testet) vara Eugene Goostman, en 13-Ärig ukrainsk pojke.

Lever vi dÀrför ett datum att markera i informationsteknikens historia? Kanske. Att klara detta test innebÀr visserligen en del frÄgor för framtiden och öppnar mÄnga hittills otÀnkbara vÀgar: vem kommer att kunna berÀtta för oss, till exempel om nÀr vi kontaktar en hjÀlptjÀnst via chatt kommer vi att prata med en mÀnniska eller en dator?

Å andra sidan mĂ„ste det pĂ„pekas att det Ă€r inte första gĂ„ngen att nĂ„gon pĂ„stĂ„r sig ha klarat Turing-testet, bara för att bevisas fel i framtiden. I det hĂ€r fallet fanns det till exempel visserligen variabler som pĂ„verkade domarnas bedömning: valet av karaktĂ€r, en nĂ„got pedantisk pojke och av utlĂ€ndsk nationalitet, hjĂ€lpte antagligen till att överskugga den typiska allvetandet. pĂ„ en dator och eventuella fel i konstruktion av meningar.

ÄndĂ„ det första positiva resultatet av en dator pĂ„ öppna frĂ„goroch utan begrĂ€nsning av Ă€mnen, fĂ„r oss att reflektera över den pĂ„gĂ„ende utvecklingen, och Ă€ven om vi fortfarande Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n det futuristiska samhĂ€llet dĂ€r mĂ€n och maskiner lever tillsammans pĂ„ samma nivĂ„, efter nyheter som denna kan vi inte lĂ„ta bli att fantasin löper vild.

VIA: Engadget