Svansar: integritet och anonymitet pÄ nÀtet

Svansar: integritet och anonymitet pÄ nÀtet

Det borde vara allmÀnt kÀnt nu att ingen Àr det anonym i nÀtverket. FrÄn det ögonblick som vÄr dator ansluts till webben lÀmnar den obevekligt spÄr som kan leda tillbaka till anvÀndaren. Det finns system som försöker maskera aktiviteter men detta gör processen spÄrning bara lÄngsammare, inte omöjligt.

LÄS OCH: SĂ€kerhetsinstĂ€llningarna du behöver veta för att konfigurera vĂ„r router

Svansar och den operativ system utformad för att lĂ€mna sĂ„ fĂ„ spĂ„r som möjligt efter fem Ă„rs utveckling öppen kĂ€lla, nyligen nĂ„dd version 1.0. AnvĂ€ndningen Ă€r enkel: inga data eller filer sparas under sessionen, vilket returnerar en “ny” dator vid varje omstart. I era av NSA detta projekt vinner mer och mer efterföljande, med en topp pĂ„ 8 500 dagliga aktiva anvĂ€ndare i mars.

För att fungera mĂ„ste detta system installeras pĂ„ ett medium som CD, SD-kort eller USB-minne. Även om installationsproceduren Ă€r gemensam för andra operativsystem, Ă€r hĂ„rdvarukompatibilitet inte universell och exkluderar till exempel mĂ„nga modeller Äpple.

Processen utveckling bakom detta system ligger dess styrka. Tack vare den öppna naturen kan anvĂ€ndarna bidra efter att ha sökt efter varje release gör dem i sĂ€kerhet som sedan “kopplas in” i slĂ€pp följande. Hittills har denna process upprepats 30 gĂ„nger: en lĂ„ngsam men effektiv buggjakt, som ocksĂ„ anvĂ€nds i liknande projekt som Tor, vilket ledde till en viss sĂ€kerhet otĂ€nkbar för sluten programvara.

Baserat pÄ Debian, det finns alla program vi kan förvÀnta oss av ett Linux-system som e-post, webblÀsare och chatt, men med nÄgot annat. För surfar pÄ internet vi hittar Tor, den berömda webblÀsaren som lovar anonymitet i nÀtverket medan e-postklienten Àr Claws Mail en programvara inriktad pÄ kryptering lite data.

En riktigt cool funktion Àr den krypterade chatten med Pidgin. Efter att ha skapat en vÀrd Pladder (server för sÀker kommunikation) kommer vi att kunna chatta fullstÀndigt anonym utan att de utbytta meddelandena kan dekrypteras, Àven om de har nyckeln.

Uppenbarligen frihet de Ă€r begrĂ€nsade, faktiskt om vi vĂ€ljer att anvĂ€nda vĂ„ra gemensamma kommunikationssajter “Rapportering” det skulle falla omedelbart; samma för kreditkortsköp (kan kringgĂ„s med anvĂ€ndning av bitcoin).

Tails fungerar utmÀrkt men tyvÀrr ju mer vi behöver för att navigera, kommunicera och anvÀnda nÀtet i allmÀnhet, desto mer kommer vi att exponera oss sjÀlva och förlora det eftertraktade. Integritet. Det finns inget att göra, sÀkerhet Àr en komplicerad frÄga som betalas med minskad frihet och vanligtvis Àr denna typ av ÄtgÀrder inriktade pÄ att skydda mÀnniskor i extrema situationer.

Sunt förnuft och intelligens Ă€r alltid giltiga för den genomsnittliga anvĂ€ndaren nĂ€r de vĂ€ljer de tjĂ€nster som vi vill dela med oss ​​av kĂ€nslig data.

Gata