The Curiosity Rover efter tvÄ Är pÄ Mars (foto)

The Curiosity Rover efter tvÄ Är pÄ Mars (foto)

Roveren Nyfikenhet, skickad av NASA för att utforska ytan pĂ„ den röda planeten, har precis avslutat tvĂ„ Ă„rs hedervĂ€rd tjĂ€nst. Jorden av Marsemellertid var han inte helt orubblig med sin gĂ€st, och grovheten som roveren hade att möta satte honom pĂ„ prov, vilket fick honom att överge den ursprungliga aspekten till förmĂ„n för en bestĂ€mt mer “levd”.

LÄS OCH: Elon Musk strĂ€var efter att landa pĂ„ Mars 2026

Tack till nÄgra bilder slÀpptes av NASA, kan vi faktiskt observera hur vissa delar av roboten nu verkar mycket mer försÀmrade, lyckligtvis utan att Àventyra nÄgon av de funktioner som krÀvs för uppdraget. Varje bild Ätföljs av en liten beskrivning och det datum dÄ den togs, angiven i SOL (soldagar pÄ Mars).

SOL 3 / SOL 689

Klockan sex hjul, i kontakt med den ojÀmna marken, har de kanske drabbats av den vÀrsta skadan: inte bara repor och bucklor, utan ocksÄ nÄgra hÄl, synliga till exempel i nedre vÀnstra delen av fotot.

mastkamera-1a.0 mastkamera-1b.0

SOL 60 / SOL 711

Av denna anledning Àndrades rovers ursprungliga rutt under uppdraget: den ursprungliga vÀgen, prickad med steniga jordar (utmÀrkt för att öka mÄngfalden av de samlade proverna) ersattes med en dÀr det fanns mer sandjord som har en orsakade ibland Àven roboten att frysa. PÄ de följande bilderna Àr det möjligt att se skadorna som orsakats av en sten pÄ ett av Curiositys centrala hjul.

mahli-3a.0 mahli-3b.0

SOL 36 / SOL 660

Delar av roveren tÀckt av typisk röd sand.

mahli-1a.0 mahli-1b.0

SOL 34 / SOL 591

USA: s öre frÄn 1909 Àr en av de saker som anvÀnds för att hjÀlpa till kamerakalibrering som Curiosity Àr utrustad med.

mahli-2a.0 mahli-2b.0

SOL 32 / SOL 674

Andra delar av roveren utsÀtts för utsidan, som fortsÀtter att bli smutsig av röd jord.

mastkamera-2a.0 mastkamera-2b.0

SOL 14 / SOL 653

mastkamera-4a.0 mastkamera-4b.0

SOL 30 / SOL 718

Ett annat omrÄde som anvÀnds för kamerakalibrering tÀckt av damm: logotyp av Jet Propulsion Laboratory Àr nu nÀstan helt tÀckt.

mastkamera-5a.0 mastkamera-5b.0

SOL 30 / SOL 640

mastkamera-6a.0 mastkamera-6b.0

SOL 84 / SOL 613

Nyfikenhet visar sig dÄ vara en föregÄngare till mode: redan för tvÄ Är sedan, innan mani ocksÄ var populÀr pÄ vÄr planet, var roveren redan selfie. Nu, efter tvÄ Ärs arbete, visar det nya fotot oss hur övre delen av roboten förblev i utmÀrkt skick, sÄ att den fortsatte att samla fantastiska bilder och analysera prover av planeten.

mahli-selfie-1a.0 mahli-selfie-1b.0

KÀlla: GrÀnsen