Tor: vad det Àr och varför man anvÀnder det pÄ vÄra datorer

Tor: vad det Àr och varför man anvÀnder det pÄ vÄra datorer

Tor Àr ett nÀtverk optimerat för integritetsskydd online. Tack vare ett enkelt installerbart paket Àr det möjligt att ha programvara som, genom att förlita sig pÄ detta nÀtverk, kan hjÀlpa till att upprÀtthÄlla total anonymitet pÄ nÀtet.

LÄS OCH: Svansar: integritet och anonymitet pĂ„ nĂ€tet

Specifikt döljer Tor ursprunget och destinationen för internettrafik som passerar genom vÄra datorer, döljer vem vi Àr och vad vi tittar pÄ, och lÄter oss ocksÄ kringgÄ vissa former av censur. Det Àr för nÀrvarande ett av de mest avancerade verktygen för att skydda integriteten.

Bakom kulisserna Ă€r Tor uppenbarligen ganska komplicerad, men i grund och botten Ă€r vĂ„r identitet skyddad av ett skiktat system som kallas “Lök routing” som lĂ„ter dig skydda (tillsammans med andra verktyg som HTTPS överallt) effektivt de data som rör sig i nĂ€tverket.

Även om vi inte har nĂ„got att dölja Ă€r det rĂ€tt att kunna ha vĂ„r integritet. Tor kan faktiskt undvika att till exempel vĂ„rt Google-sökningar hamna i statistiken som ocksĂ„ Ă€r tillgĂ€nglig för annonsörer. En klok anvĂ€ndning av Tor kan ocksĂ„ undvika kontrollen av myndigheter (till exempel i lĂ€nder med begrĂ€nsade friheter) eller enklare kringgĂ„ block som införts av brandvĂ€ggar och proxyservrar.

Styrkan hos Tor Ă€r just i anvĂ€ndareju fler mĂ€nniskor anvĂ€nder Tor-relĂ€systemet och gör sig tillgĂ€ngliga för att fungera som en nod i detta nĂ€tverk, desto fler lager kommer att kunna “tĂ€cka” anslutningarna, vilket gör datarörelsen snabbare och sĂ€krare.

Detta verktyg Ă€r dock inte en permanent lösning; att anvĂ€nda Tor innebĂ€r en del, om Ă€n enkelt försiktighetsĂ„tgĂ€rder. Om vi ​​till exempel ansluter till en av de mĂ„nga webbplatser som krĂ€ver inloggning (som Facebook eller Gmail), kommer de (uppenbarligen) att veta vem vi Ă€r. PĂ„ Tor-webbplatsen hittar vi en lista över de vanligaste misstagen vi kan göra nĂ€r vi anvĂ€nder den.

För att börja anvÀnda Tor, ladda ner helt enkelt paketet och installera det pÄ din PC enligt instruktionerna i guiden. Den installerade programvaran Àr inget annat Àn en version av Firefox med Tor redan förkonfigurerad.

För de mest krÀvande anvÀndarna, som inte bara vill skydda internettrafik som passerar genom en webblÀsare, kan de lita pÄ Tail (ett operativsystem) för sin dator eller Orbit, en webblÀsare för Android-plattformen. Har du redan provat det hÀr systemet? Tror du att det Àr nödvÀndigt eller Àr det ett överskott av försiktighetsÄtgÀrder?

Gata