TrÀdet som producerar 40 sorters frukt

TrÀdet som producerar 40 sorters frukt

År 2008 konstnĂ€ren Sam Van Aken han lĂ€rde sig om en botanisk trĂ€dgĂ„rd i sin hemstad (New York, USA) som snart skulle överges. Missnöjd med att ett stort utbud av arter, inklusive nĂ„gra 200 Ă„r gamla druvtrĂ€d (frukt som persikor och aprikoser), kunde gĂ„ vilse, bestĂ€mde Sam sig för att köpa frukttrĂ€dgĂ„rd att ta hand om det personligen.

LÄS OCH: Welwitschia mirabilis: en av de lĂ€ngsta levande vĂ€xterna pĂ„ planeten

Bland de projekt som konstnĂ€ren genomför finns det inte riktigt ett sĂ€rskilt: ett trĂ€d som producerar fyrtio slags frukt olika kallade (inte sĂ€rskilt konstnĂ€rligt) “TrĂ€det med 40 frukter”. PĂ„ platsen för det specifika trĂ€det finns en beskrivning som förklarar dess natur och syfte:

40 frukttrÀdet Àr en serie frukttrÀd som hybridiserats av konstnÀren Sam Van Aken. Varje vÀxt har formats genom ympningsprocessen med över fyrtio typer av frukttrÀd inklusive persikor, plommon, aprikoser, körsbÀr och mandel. De 40 frukttrÀdet blommar i olika rosa nyanser och producerar flera frukter under sommaren, varav nÄgra tillhör forntida sorter. MÄlet Àr att bevara och leverera nedlagd frukt.

Sam höll ocksÄ en TED-konferens som, om detta projekt har fascinerat dig, rekommenderar vi att du följer (pÄ denna adress).

Gata