TrueNorth, chipet skapades för att tÀnka som en mÀnsklig hjÀrna

TrueNorth, chipet skapades för att tÀnka som en mÀnsklig hjÀrna

IBM idag avslöjade vad den anser vara det första chipet neurosynaptisk för datorer till vÀrlden, en processor som simulerar förmÄgan hos en mÀnsklig hjÀrna, inklusive energieffektivitet.

LÄS OCH: SlĂ€ppte en första video med test av en sjĂ€lvstyrd kula (video)

KĂ€nd som Äkta norr, chipet IBM den packar kraften hos en superdator i storleken pĂ„ ett frimĂ€rke och tillĂ€mpar helt andra problemlösningslogiker Ă€n vanligt. IstĂ€llet för att anvĂ€nda mĂ„nga matematiska berĂ€kningar, som alla moderna processorer skulle göra, Äkta norr den Ă€r utformad för att förstĂ„ miljön, hantera tvetydigheter och agera omedelbart baserat pĂ„ sammanhanget. Dessutom gör dess energieffektivitet att den kan anvĂ€ndas med alla typer av enheter, inklusive mobil eller bĂ€rbar.

Äkta norr den innehĂ„ller inom sig 5,4 miljarder transistorer, ett rekord för IBM, och en miljon programmerbara “neuroner”, med 256 miljoner synapser. LĂ„ngt fĂ€rre Ă€n de 100 biljoner neuroner som utgör den genomsnittliga mĂ€nskliga hjĂ€rnan, men mer Ă€n tillrĂ€ckligt för att fatta viktiga beslut som att alarmera i ett kĂ€rnkraftverk, hantera prioritet i en akutmottagning eller trafikkontroll och allt. förbrukar samma energi som en hörapparat.

Äkta norr det Ă€r fortfarande i forskningsfasen och representerar andra generationens marker neurosynaptisk för IBM, men kunde se kommersiell lansering inom tvĂ„ till tre Ă„r.

Uppenbarligen med ett sĂ„dant projekt Ă€r det oundvikligt att det finns en armĂ©ns hand, projektet SyNapse, som gav upphov till chipet, finansierades faktiskt med 53 miljoner dollar sedan DARPA, US Army’s Department of Advanced Projects.