Tunnelbanan i New York kan bli sÄ varm att det kan vara farligt

Tunnelbanan i New York kan bli sÄ varm att det kan vara farligt

Den som har varit pÄ New York under sommarmÄnaderna vet han att sÀsongen inte Àr snÀll mot staden som aldrig sover, sÀrskilt i tunnelbanan, dÀr vÀrmen och lukten förvandlar miljön till en fet bastu.

LÄS OCH: Helsingfors: enhetlig kollektivtrafik tack vare en app

Som om det inte var tillrÀckligt kan klimatförÀndringen göra denna miljö Ànnu mer ogÀstvÀnlig, pÄ grÀnsen till mÀnsklig överlevnad.

Enligt en rapport kan faktiskt ökningen av medeltemperaturen göra tunnelbanestationerna “farligt heta för passagerare” utan att ta hĂ€nsyn till de faror som orsakas av en eventuell översvĂ€mning orsakad av plötsliga kraftiga regn.
VÀrmen som utvecklats av tÄgen, bromssystemet, luftkonditioneringen och mÀnniskor kommer att fÄ temperaturen att stiga mycket mer Àn pÄ ytan, ocksÄ för att stationerna Àr utformade som om de vore stora vattenkokare och det rÀcker inte att pumpa frisk luft inuti dem. nÀr tÄg och galler tappar det snabbt.

Den enda lösningen kan vara att skapa lÀttare tÄg, som krÀver mindre energi för att köra och stanna, eller att installera glaspaneler mellan plattformen och tÄgen (som hÀnder i modernare tunnelbanor) sÄ att ingen frisk luft inte kan komma ut. lÀngs spÄren. Bland annat skulle detta kraftigt minska möjligheten att nÄgon av misstag hamnar pÄ banorna eller inte.

SÄ om du rÄkar Äka till New York i augusti, kom ihÄg att ta med en flaska vatten innan du gÄr till tunnelbanan, vill du inte passera medan tÄget kommer?