UpptÀck Raspberry Pi (foto)

UpptÀck Raspberry Pi (foto)

2006 vid University of Cambridge ett team av datavetare samlas för att skapa en pedagogisk plattform som enkelt kan introducera studenter till maskinvarusidan av programmering. SÄ 2009 föddes företaget som inom tre Är skapar och slÀpper ut ett litet kort till allmÀnheten som integrerar ett riktigt kort dator: Raspberry Pi.

LÄS OCH: En virtuell DIY-assistent med Raspberry PI

I mĂ„tten pĂ„ ett kreditkort (85,60 mm × 53,98 mm) integrerar Raspberry Pi (modell B) nĂ„gra respektabla komponenter:

Processor ARM11 vid 700 MHz 512 MB minne Bagge

Kontroller LAN

GPU Broadcomm BCM2835 2 portar USB

RCA-kontakt e HDMI

3,5 mm ljuduttag KortlÀsare SD

Allt detta Àr tillrÀckligt för att utföra de klassiska basoperationerna pÄ en dator: frÄn att surfa pÄ internet till att titta pÄ filmer i full HD.

Maskinvarans öppna natur har gjort det möjligt att utveckla mÄnga distributioner Linux som lÄter dig installera en operativ system med grafiskt grÀnssnitt, helt enkelt genom att sÀtta in ett SD-kort i lÀmplig kortplats.

Funktionen hos Raspberry Pi Àr inte begrÀnsad till bara en miniatyrdator. Det verkliga syftet med denna enhet Àr att tillhandahÄlla en prisvÀrd plattform som enkelt introducerar dig till en vÀrld av systemutveckling hÄrdvara.

Av denna anledning, förutom de klassiska grÀnssnitten, hittar vi ocksÄ tvÄ anslutningar för videoingÄng / -utgÄng, en JTAG-kontakt och en GPIO (Input Oput för allmÀnt ÀndamÄl). Och det Àr GPIO-porten som Àr hjÀrtat pÄ detta kort som tack vare de olika stiften gör det möjligt att ansluta till det elektroniska kretsar extern.

Det finns redan mÄnga utvidgningar för Raspberry Pi, allt frÄn en enkel kameramodul till den berömda Arduino. För att slutföra detta har en ivrig online-community redan uppnÄtt mÄnga projekt och Àr redo att svara pÄ nybörjars tvivel.

Priset pĂ„ 35 € för grundversionen gör denna geniala enhet oemotstĂ„ndlig, oavsett om du letar efter en praktisk och billig, kanske för att anvĂ€ndas som en mediaserver, oavsett om du Ă€r en nörd som letar efter nya grĂ€nssnitt för dina projekt.

Gata