UpptÀckt av den största vattenbehÄllaren pÄ jorden

acqua roccia2

vattenrock 2

En studie som nyligen publicerades i , den prestigefyllda vetenskaplig tidskrift, kunde klargöra det faktiska mÀngden vatten som finns pÄ jorden. Geofysiker Steve Jacobsen och hans team har demonstrerat en teori som har funnits i flera Är i vÀrlden av geologi.

LÄS OCH: De försöker skapa en konstgjord sjö, en öken kommer ut ur den

Enligt hypotesen, en viss typ av sten, ringwoodite, som finns i manteln (mellan jordskorpan och kÀrnorna) skulle fÄnga mest fÀrskvattenreserv nÀrvarande pÄ planeten. För att testa teorin experimentellt anvÀnde Jacobsen ett nÀtverk av 2000 seismografer för att övervaka hur seismiska vÄgor reste frÄn en punkt till en annan i territoriet.

Eftersom vatten och sten reagerar olika pÄ pÄfrestningarna pÄ grund av seismiska hÀndelser det var möjligt, tack vare matematiska modeller, att berÀkna pÀlsens sammansÀttning, som pÄ mycket höga djup (cirka 640 km) Àr en blandning av sten och vatten.

För att ytterligare bekrÀfta har laget skapat nÄgra labb test dÀr de enorma tryck som nÄs pÄ ett sÄdant djup har reproducerats. Vad som har observerats Àr att sten, som liknar en svamp, innehÄller vatten pÄ en molekylÀr nivÄ upp till 1%:

“… Vatten fĂ„ngas in i mantelstenarnas molekylĂ€ra struktur. Vikten av 250 mil berg skapar ett sĂ„ stort tryck att vattenmolekylerna, tillsammans med temperaturen över 1000 ° C, bryts ner till “OH” -radikaler. Med tanke pĂ„ deras höga reaktivitet binder dessa till bergets kristallstruktur. “

vattensten 1

TyvÀrr kommer vi aldrig att kunna nÄ en vattenresurs sÄ djup, men en studie som denna Àr verkligen viktig för att förstÄ sammansÀttningen av de olika jordlagren och hur de reagerar pÄ seismiska vÄgor.

Gata