Varför ska du inte anvÀnda farthÄllare i regnet

Varför ska du inte anvÀnda farthÄllare i regnet

De vÄta vÀgar Àr ofta en sÀkerhetsrisk, men anvÀndningen av FarthÄllare i situationer med kraftigt regn kan det till och med öka risken för förlust av kontroll över fordonet.

LÄS OCH: Hur bilar lĂ„ter sig köra

De FarthÄllare Àr det system som lÄter dig stÀlla in en marschfart för resan: nÀr önskad hastighet har aktiverats och stÀllts in, justerar bilen accelerationen för att förbli konstant pÄ denna höjd. PÄ grund av sin obestridliga komfort anvÀnds den nu allmÀnt, sÀrskilt för lÄnga resor dÀr det sÀllan Àr nödvÀndigt att bromsa eller accelerera snabbt.

Mekanismens automatik matchar dock inte risken förvattenplaning, det Àr glidningen pÄ bilen som tappar greppet pÄ grund av ett vattenlager som, genom att placera sig mellan hjulen och vÀgytan, gör att du tappar kontrollen över fordonet. De skÀl det finns huvudsakligen tvÄ:

FarthÄllare tenderar att fÄ bilen att hÄlla en konstant hastighet, medan det skulle vara nödvÀndigt att ta foten frÄn gaspedalen e sakta ner gradvis

För att ta bort farthÄllaren Àr det nödvÀndigt att bromsa, ÄtgÀrder absolut inte rekommenderade under vattenplaning

NÀr nÄgra av hjulen inte har nÄgot grepp mÄste de faktiskt absolut undvik plötsliga förÀndringarsom att styra och bromsa för att inte riskera att helt tappa kontrollen över fordonet.

Lyckligtvis implementerar nÄgra av de mest moderna bilarna metoder för att begrÀnsa skadorna till följd av dessa situationer, som t.ex.magmuskler (hjullÄskontroll) och TCS (elektronisk dragkontroll), men rÄdet Àr fortfarande giltigt: inaktivera farthÄllare vid körning pÄ vÄta vÀgar e begrÀnsa hastigheten.

GATA: Lifehacker