Violinisten spelar under sin egen hjÀrnoperation

Violinisten spelar under sin egen hjÀrnoperation

Historien om Roger Frisch, violinist frĂ„n Minnesota Orchestra of Minneapolis, Ă€r otroligt: ​​för att upprĂ€tthĂ„lla sin spelförmĂ„ga, sĂ€tta i svĂ„righeter pĂ„ grund av en sjukdom, hade musiker faktiskt spela instrumentet medan han har en hjĂ€rnoperation.

LÄS OCH: Att spela ett instrument Ă€r bra för hjĂ€rnan

Faktum Àr att sedan 2009 var Frisch offer för a darrning till handen som riskerade att ifrÄgasÀtta fortsÀttningen av hans karriÀr. Sjukdomen i sig Àr inte en allvarlig patologi, eftersom komplikationerna för en normal person Àr vÀldigt minimala, men de hade satt musiken i allvarliga problem som gick till en speciell klinik.

LÀkare har dÀrför utformat en möjlig vÄrd, som innebar att placera nÄgra elektroder i Frischs hjÀrna: tyvÀrr, för att eliminera Àven de minsta vibrationerna, som skulle ha pÄverkat möjligheten att spela fiol samtidigt som den stilla rörelsen som Àr typisk för detta instrument, var det nödvÀndigt att se till att elektroderna placerades pÄ bÀsta möjliga punkt.

Teamet utvecklade sedan en speciell fiol, berikad med en accelerometer som kan spela in Àven de mest omÀrkliga rörelserna, och bad musiken att spela den under operationen. PÄ detta sÀtt kunde lÀkarna kontrollera de förÀndringar som var nÀrvarande och testade olika positioner för elektroderna tills de hittade den mest lÀmpliga lösningen.

Den otroliga omsorg han hade FramgÄngoch bara tre veckor efter operationen kunde Frisch framgÄngsrikt ÄtervÀnda till att spela i sin egen orkester. Nedan hittar du en video-, producerad av kliniken dÀr operationen utfördes, som dokumenterar den extraordinÀra karaktÀren hos det förfarande som anvÀnds.

GATA: Den internationella posten