Viruset som kunde utrota oss skapades i laboratoriet

Viruset som kunde utrota oss skapades i laboratoriet

Forskargruppen vid University of Wisconsin-Madison (USA), ledd av professor Yoshihiro Kawaoka, har skapat ett influensavirus som kan infektera hela den mÀnskliga befolkningen. Viruset, som Àr genetiskt konstruerat frÄn H1N1, kan undvika immunförsvaret.

LÄS OCH: Forskare skapar “onaturligt” DNA

De H1N1-virus, som dödade 500 000 mĂ€nniskor vĂ€rlden över för fem Ă„r sedan, har nu sjunkit till en relativt lĂ„g hotnivĂ„, eftersom de flesta har utvecklat en del immunitetsnivĂ„. Men forskare har lyckats neutralisera virusets antikroppar vilket gör det “osynligt” för vĂ„rt immunsystem.

Syftet med experimentet var uppenbarligen inte att frivilligt skapa detta “monster” utan att föra viruset till dess ursprungliga tillstĂ„nd och sedan att studera hur detta hade utvecklats under pandemin. Forskningen kommer snart att publiceras i stora vetenskapliga tidskrifter och kan vara till hjĂ€lp i studie av nya vacciner mer och mer effektiva.

SÀkerhetsÄtgÀrderna som vidtagits i laboratorier som Prof. Kawaoka har en mycket hög sÀkerhetsstandard och det Àr praktiskt taget omöjligt för nÄgonting att komma ut frÄn en sÄdan plats. Men oro för apokalyptiska scenarier kvarstÄr och hoppet Àr att, nÀr forskningen Àr klar, kommer detta virus att placeras i total sÀkerhet.

Gata