Welwitschia mirabilis: en av de lÀngsta levande vÀxterna pÄ planeten (foto)

Welwitschia mirabilis: en av de lÀngsta levande vÀxterna pÄ planeten (foto)

FörvÀnta dig inte majestÀtisk sequoias eller gigantiska baobabs: Welwitschia mirabilis, en av de vÀxtarter som lever lÀngst, Àr en mycket speciell vÀxt som har sin naturliga livsmiljö i den kala men stimulerande öknen i nationalparken Namib-Naukluft (Namibia).

LÄS OCH: Vissa körsbĂ€rsfrön vĂ€xer snabbare efter att ha varit i rymden

Detta vÀxt, som tillhör tall- och granfamiljen, Àr bokstavligen den enda i hennes snÀll (organisk) och dess vÀxtutseende torr, kan vilseleda de mindre erfarna nÀr det gÀller dess överlevnadsförmÄga.

dÀr livslÀngd av denna art, som kan nÄ 2000 Är, beror troligen just pÄ dess enkla struktur: en rot en mycket lÄng taproot som grÀver djupt pÄ jakt efter vatten och tvÄ löv som vÀxer pÄ marknivÄ upp till 5 meter lÄnga.

Redan nÀrvarande i tiderna av dinosaurier, den Welwitschia mirabilis den överlevde olika katastrofer tills den upptÀcktes av den österrikiska botanikern Friedrich Martin Josef Welwitsch1859.

Rachel Sussman Ă€r den passionerade fotografen av forntida vĂ€xter som skapade boken “De Ă€ldsta levande sakerna i vĂ€rlden” och som vi i följande galleri rapporterar om nĂ„gra bilder relaterade till denna fascinerande art som ger oss en ytterligare demonstration av hur funktionalitet gĂ„r inte nödvĂ€ndigtvis hand i hand medestetik.

Gata